AKHİSAR T TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU
Psiko Sosyal Servisi

PSİKO-SOSYAL SERVİSİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI

         Ceza infaz kurumlarında psiko-sosyal yardım servisi çalışmaları "Standartlar Sistemi" çerçevesinde oluşturulan "İyileştirme Haritası" kapsamında yürütülmektedir. Bireylerin kendileri ve yaşadıkları sosyal çevreleri ile ilgili psiko-sosyal özelliklerini içeren çalışmalar psiko-sosyal servis uzmanları tarafından yapılmaktadır. Ceza infaz kurumu psiko-sosyal yardım servislerinde psikolog ve sosyal çalışmacı görev almaktadır. Psiko-sosyal servis uzmanları planlama, yürütme ve izleme değerlendirme çalışmalarını mesleki bilgi ve uzmanlık alanı çerçevesinde yürütür. Mesleki yöntem ile inceleme, problem çözme, gözlem, görüşme, rapor yazma ve dosyalama gibi teknikleri çalışmalar sırasında kullanır.

 

PSİKO-SOSYAL SERVİS HİZMET ALANLARI


A.Hükümlü-Tutukluya Yönelik Hizmetler
a. Kuruma Girişteki Hizmetler

b . Kurum Sürecindeki Hizmetler

c. Salıverilmeye Hazırlık ve Salıverilme Sonrası Hizmetler

B. Personele Yönelik Hizmetler
Kurum personelinin sorunlarının tespiti ve çözümü için gerekli gördüğü durumlarda grup yada bireysel görüşmeler yapar, konferanslar düzenler.

C. İdari Görev Yetki ve Sorumluluklar

D. Diğer Mesleki Çalışmalar

 

PSİKO-SOSYAL SERVİS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE KULLANILAN PROGRAMLAR

A. Bireysel Çalışma Yöntemi
Psiko-Sosyal Servis Uzmanı yapılan bireysel görüşmelerle hükümlü/tutukluların kendisiyle, birbiriyle veya bulundukları çevredeki koşullarla ilişkilerinde yaşadıkları güçlüğün çözümü için onların psikolojik ve sosyal fonksiyonlarını desteklemektedir.

B. Grup Çalışma Yöntemi
Küçük insan grupları yoluyla bireyde ve çevrede arzulanan değişimleri yaparak bireyin gereksinimlerinin karşılanması ve sorunlarının çözülmesine yardım etme sürecini içine alan bir yöntemdir. Hükümlü tutuklulara yönelik olarak geliştirilen psiko sosyal serviste görevli uygulayıcı eğitimini alan psikolog ve sosyal çalışmacılar tarafından uygulanan Davranış Programları aşağıdadır.
Önce Düşün (Genel Suçlu Davranış Programı)

Salıverilme Öncesi Mahkum Gelişim Programı

İntihar ve Kendine Zarar Verme Konusunda Farkındalık Programı

Özel Gözetim ve Denetim Programı

Öfke Kontrolü Programı

Sigara Alkol ve Madde Bağımlılığı Programı (SAMBA)